Blog

Weganizm i wegetarianizm na diecie bezglutenowej – czy powinniśmy się obawiać?

Opublikowano: Zdrowe odżywianie 29 grudnia 2022

Weganizm i wegetarianizm zyskują w Polsce coraz więcej zwolenników, zarówno ze względów etycznych, zdrowotnych, jak i ekologicznych. Należy jednak pamiętać, że wykluczenie z diety mięsa i innych produktów odzwierzęcych wiąże się z ryzykiem niedoborów ważnych składników odżywczych, np. żelaza. Z tego względu wiele osób obawia się połączenia diety roślinnej z dietą bezglutenową, która również oznacza rezygnację z szeregu produktów na rzecz zamienników. Czy słusznie? Zapraszamy do lektury.

Weganizm, wegetarianizm i dieta bezglutenowa – na czym polegają?

Istnieje wiele rodzajów diet eliminacyjnych: od tych wykluczających węglowodany przez laktozę aż po mięso, produkty odzwierzęce i gluten. Ich podłoże jest zróżnicowane. Część osób decyduje się na zmianę sposobu żywienia z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowej, inne kierują się poglądami i stylem życia. W dzisiejszym artykule skupimy się na trzech rodzajach diet eliminacyjnych, do których należą:

  • dieta wegetariańska polegająca na wyłączeniu z diety mięsa (w tym ryb oraz owoców morza),
  • dieta wegańska, która oprócz mięsa wyklucza także spożywanie innych produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. mleka, jaj, miodów,
  • dieta bezglutenowa zakładająca wyeliminowanie z diety glutenu zawartego w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu.

Ryzyko związane z przejściem na wegetarianizm i weganizm

Wegetarianizm i weganizm mają wiele zalet (m.in. pozytywnie wpływają na skalę hodowli zwierząt oraz zmiany klimatyczne), jednak wiążą się też z pewnym ryzykiem. Wykluczenie z diety mięsa lub mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego może doprowadzić do niedoborów żywieniowych, zwłaszcza takich składników jak białko, witamina B12, witamina D, wapń i żelazo.

 

Aby zmniejszyć ryzyko zbyt niskiego poziomu składników odżywczych w diecie, warto dbać, by dieta była odpowiednio zbilansowana. W jaki sposób? Przede wszystkim należy pilnować, by dieta była bogata we wszystkie istotne witaminy, mikro- oraz makroelementy. W tym celu zapoznaj się z wartościami odżywczymi owoców, warzyw oraz innych produktów spożywczych, również tych przeznaczonych specjalnie dla wegan i wegetarian. Aby uniknąć niedoborów, warto sięgać m.in. po:

  • rośliny strączkowe (np. cieciorkę), tofu, orzechy, ziarna zbóż, a w przypadku wegetarian również jaja i nabiał, które zawierają białko,
  • nieodzwierzęce źródła witaminy B12, np. grzyby: boczniaki i pieczarki,
  • produkty roślinne bogate w żelazo, takie jak soja gotowana, pestki dyni, słonecznika, płatki owsiane i tahini.

Decydując się na dietę wegetariańską czy wegańską, należy w pierwszej kolejności udać się do dietetyka, który wskaże, jak odpowiednio zbilansować jadłospis, by zapobiegać powstawaniu niedoborów. Aby mieć pewność, że posiłki są dobrze zbilansowane i wartościowe, warto regularnie wykonywać badania i obserwować swój stan zdrowia oraz samopoczucie.

Czy dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów?

Podobnie jak w przypadku wegetarianizmu oraz weganizmu, dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów – ale nie musi. Kluczem jest odpowiednie zbilansowanie posiłków i wybieranie produktów o dobrych, naturalnych składach, które zawierają cenne witaminy i minerały. W standardowych przypadkach nie ma konieczności przyjmowania dodatkowych suplementów. Wystarczy dbać, by dieta była bogata w owoce, warzywa, orzechy i inne naturalne, wartościowe artykuły.

 

Jeśli szukasz produktów bezglutenowych z dobrym składem, sprawdź, co oferuje nasz sklep ze zdrową żywnością:

Wszystkie produkty dostępne na stronie mają naturalne składy, więc masz pewność, że to dobry wybór – nie tylko, jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej, ale również, gdy chcesz urozmaicić swoją dietę.

Dieta bez mięsa i glutenu – wnioski

Zdrowa dieta bez mięsa i glutenu jest jak najbardziej możliwa. Tak jak w przypadku każdego innego sposobu żywienia kluczem są odpowiednio zbilansowane posiłki, dzięki którym będziesz spożywać odpowiednią ilość niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów, a tym samym unikniesz niedoborów. Weganie i wegetarianie na diecie bezglutenowej mają nieco bardziej utrudnione zadanie, ponieważ muszą zastąpić część produktów zamiennikami. Nie oznacza to jednak, że ich wybór jest ograniczony – w sklepach, takich jak Naturalne Składniki, dostępne są zdrowe produkty, które pozwalają przygotowywać pełnowartościowe (i smaczne!) posiłki.