Blog

Śniadanie bez glutenu – 5 sprawdzonych pomysłów!

Opublikowano: Zdrowe odżywianie 17 listopada 2022

Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie bez glutenu? Jeśli znudziły Ci się klasyczne kanapki oraz płatki śniadaniowe i masz ochotę urozmaicić swoją dietę, koniecznie sprawdź nasze propozycje. Każda z nich jest bogata w owoce lub warzywa, a co za tym idzie – w cenne witaminy oraz minerały. Masz więc pewność, że zaczniesz dzień pysznie i z korzyścią dla zdrowia!

5 pomysłów na śniadanie bez glutenu

Śniadanie bezglutenowe nie musi być nudne – wręcz przeciwnie! Nawet jeśli nie spożywasz pszenicy, żyta czy jęczmienia, przy odrobinie kreatywności możesz przygotować wiele różnych dań, które zachwycają smakiem. Co na śniadanie bez glutenu? Jakie składniki będą Ci potrzebne? Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na śniadania bezglutenowe.

Placuszki bananowe

Szybkie śniadanie bezglutenowe na słodko? Wypróbuj placuszki bananowe! Do ich przygotowania będziesz potrzebować 2 bananów (najlepiej dojrzałych), 2 jajek, 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych lub mąki owsianej, szczypty cynamonu oraz ulubionych dodatków. Połącz ze sobą składniki za pomocą blendera, a następnie usmaż je na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawaj z dodatkami – idealnie sprawdzają się świeże i suszone owoce, miód, a także kremy orzechowe. Placuszki bananowe to pożywne śniadanie bezglutenowe dla dorosłych oraz dla dzieci – warto przygotować większą ilość, bo szybko znikają z talerzy!

Owsianka ze śliwkami

Jeśli lubisz śliwki, ta propozycja na pewno wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu.

  1. Wsyp do garnka płatki owsiane bezglutenowe (ok. 50 g) i zalej je ulubionym napojem roślinnym, np. migdałowym.
  2. Gotuj płatki i napój przez kilka minut, aż będą miały gęstą konsystencję.
  3. W międzyczasie podsmaż na patelni 2-3 śliwki pokrojone w ćwiartki.
  4. Dodaj do śliwek miód oraz cynamon i przełóż je do owsianki.

Możesz dodatkowo posypać danie rodzynkami, migdałami lub orzechami.

Owsianka to dobry pomysł na bezglutenowe śniadanie o każdej porze roku, jednak ta ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią.

Lekki koktajl warzywno-owocowy

Koktajl to świetny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie bezglutenowe, które możesz zabrać ze sobą na wynos. Nasza propozycja to prawdziwa bomba witaminowa. Zmiksuj ze sobą:

  • garść szpinaku,
  • banana,
  • 1/4 awokado,
  • połówkę jabłka,
  • łyżeczkę soku z cytryny,
  • ok. 50 ml wody.

Koktajl sprawdzi się także jako drugie śniadanie bezglutenowe czy lekka kolacja.

Muffinki jajeczne

Muffinki to śniadanie bez glutenu i laktozy, które zachwyci smakoszy w każdym wieku. Jak je przygotować? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i w tym czasie:

  1. posiekaj w kosteczkę 1/4 papryki oraz garść szczypiorku, a na tarce zetrzyj 1/4 cukinii i 1/4 marchewki,
  2. roztrzep w miseczce 2 jajka, dodaj sól i pieprz,
  3. wymieszaj widelcem warzywa z jajkami i przełóż je do foremek.

Piecz przygotowaną masę przez ok. 15 minut, a na koniec posyp muffinki dowolnymi kiełkami, np. brokuła lub rzodkiewki. Możesz zjeść je z dodatkiem pieczywa, tak by posiłek był uzupełniony o węglowodany.

Czekoladowa jaglanka

Kasze jaglane mają szerokie zastosowanie, również jako główny składnik śniadań na słodko. Jak przygotować jaglankę?

  1. Ugotuj kaszę na roślinnym napoju ryżowo-waniliowym. Na koniec dodaj 2 rozkruszone kostki ulubionej czekolady bezglutenowej, wymieszaj masę i przełóż kaszę do miseczki.
  2. Dodaj szklankę malin (w przypadku malin mrożonych wyjmij je z zamrażarki przed ugotowaniem kaszy) oraz płatki migdałowe.

I gotowe!

Śniadanie bezglutenowe – o czym należy pamiętać?

Jeśli chcesz przyrządzić pożywne śniadanie bezglutenowe, musisz uważnie dobierać składniki. Zawsze sprawdzaj, czy producent umieścił na etykiecie informację, że produkt może zawierać gluten. Bezpieczne, zdrowe i w 100% pozbawione glutenu produkty znajdziesz w Naturalnych Składnikach. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje m.in.:

Przejrzyj dostępne produkty, a na pewno znajdziesz wiele inspiracji na śniadania bezglutenowe i bezlaktozowe!