Śniadanie bez glutenu – 5 sprawdzonych pomysłów!
Opublikowano: Zdrowe odżywianie
17 listopada 2022
Szybki kontakt: +48 783 887 914, biuro@naturalneskladniki.pl DOSTAWA INPOST PACZOMAT DLA ZAMÓWIEŃ OD 249 ZŁ GRATIS!
Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie bez glutenu? Jeśli znudziły Ci się klasyczne kanapki oraz płatki śniadaniowe i masz ochotę urozmaicić swoją dietę, koniecznie sprawdź nasze propozycje. Każda z nich jest bogata w owoce lub warzywa, a co za tym idzie – w cenne witaminy oraz minerały. Masz więc pewność, że zaczniesz dzień pysznie i z korzyścią dla zdrowia!
Śniadanie bezglutenowe nie musi być nudne – wręcz przeciwnie! Nawet jeśli nie spożywasz pszenicy, żyta czy jęczmienia, przy odrobinie kreatywności możesz przygotować wiele różnych dań, które zachwycają smakiem. Co na śniadanie bez glutenu? Jakie składniki będą Ci potrzebne? Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na śniadania bezglutenowe.
Szybkie śniadanie bezglutenowe na słodko? Wypróbuj placuszki bananowe! Do ich przygotowania będziesz potrzebować 2 bananów (najlepiej dojrzałych), 2 jajek, 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych lub mąki owsianej, szczypty cynamonu oraz ulubionych dodatków. Połącz ze sobą składniki za pomocą blendera, a następnie usmaż je na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawaj z dodatkami – idealnie sprawdzają się świeże i suszone owoce, miód, a także kremy orzechowe. Placuszki bananowe to pożywne śniadanie bezglutenowe dla dorosłych oraz dla dzieci – warto przygotować większą ilość, bo szybko znikają z talerzy!
Jeśli lubisz śliwki, ta propozycja na pewno wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu.
Możesz dodatkowo posypać danie rodzynkami, migdałami lub orzechami.
Owsianka to dobry pomysł na bezglutenowe śniadanie o każdej porze roku, jednak ta ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią.
Koktajl to świetny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie bezglutenowe, które możesz zabrać ze sobą na wynos. Nasza propozycja to prawdziwa bomba witaminowa. Zmiksuj ze sobą:
Koktajl sprawdzi się także jako drugie śniadanie bezglutenowe czy lekka kolacja.
Muffinki to śniadanie bez glutenu i laktozy, które zachwyci smakoszy w każdym wieku. Jak je przygotować? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i w tym czasie:
Piecz przygotowaną masę przez ok. 15 minut, a na koniec posyp muffinki dowolnymi kiełkami, np. brokuła lub rzodkiewki. Możesz zjeść je z dodatkiem pieczywa, tak by posiłek był uzupełniony o węglowodany.
Kasze jaglane mają szerokie zastosowanie, również jako główny składnik śniadań na słodko. Jak przygotować jaglankę?
I gotowe!
Jeśli chcesz przyrządzić pożywne śniadanie bezglutenowe, musisz uważnie dobierać składniki. Zawsze sprawdzaj, czy producent umieścił na etykiecie informację, że produkt może zawierać gluten. Bezpieczne, zdrowe i w 100% pozbawione glutenu produkty znajdziesz w Naturalnych Składnikach. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje m.in.:
Przejrzyj dostępne produkty, a na pewno znajdziesz wiele inspiracji na śniadania bezglutenowe i bezlaktozowe!