Mąki migdałowe bezglutenowe

Wyświetlanie jednego wyniku

Mąka migdałowa powstaje ze zblanszowanych nasion owoców migdałowca, które słyną z cennych składników odżywczych i pysznego smaku. Jest doskonałą alternatywą dla mąki pszennej – zawiera mniej węglowodanów, jest bezglutenowa i stanowi wartościowe urozmaicenie jadłospisu. Wykorzystasz ją zarówno do przygotowywania słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań, a dodatkowo możesz spożywać ją na surowo. Przekonaj się, jak wiele zastosowań ma mąka migdałowa bezglutenowa i zadbaj o zdrową, różnorodną dietę!

Jakie właściwości ma mąka migdałowa?

Migdałowa mąka, podobnie jak same migdały, jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-6, błonnika, a także witamin: E, B2, B3, B6, B1 oraz C. Pokrywa także znaczny procent zalecanego dziennego spożycia fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki temu wiesz, że to zdrowy produkt, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Mąka z migdałów sprawdza się u osób na diecie bezglutenowej, ketogenicznej, a także u wszystkich, którzy dbają o zróżnicowane, zdrowe posiłki.

Mąka migdałowa bezglutenowa – zastosowanie

Mąki migdałowej użyjesz na wiele sposobów, w tym do przygotowania wypieków, takich jak ciasteczka, tarty czy naleśniki. Można także znaleźć wiele przepisów na pieczywo bezglutenowe na jej bazie. Mąka migdałowa, ze względu na to, że jest drobna i ma słodki posmak, sprawdzi się jako dodatek do koktajli, owsianek czy posypka do deserów. A czy można jej użyć w wytrawnych daniach? Jak najbardziej – zagęścisz nią sosy czy zupy i dodasz do panierek.

Sprawdź pozostały asortyment sklepu!

Mąka migdałowa 500 g dostępna w naszym sklepie jest w pełni bezglutenowa. Na stronie produktu znajdziesz informacje o jego cenie, wartościach odżywczych oraz ewentualnych alergenach. Oprócz wyrobów z migdałów nasz sklep ze zdrową żywnością proponuje także inne mąki bezglutenowe:

oraz kasze bezglutenowe i ryż, makarony, pieczywo i wiele więcej!