Mąki bezglutenowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Na rynku jest wiele różnych mąk bezglutenowych, z których każda ma swój unikalny smak, konsystencję i właściwości. W zależności od przeznaczenia (np. naleśniki, racuchy, chleb, ciasta, ciastka) i preferencji smakowych stosuje się określone mąki bezglutenowe zmieszane w różnych proporcjach. Można znaleźć również przepisy, w których podstawowym składnikiem jest tylko jedna mąka, np. naleśniki z mąki kasztanowej.

Mąki bezglutenowe – przykłady

Poniżej znajdują się przykłady mąk bezglutenowych dostępnych w naszej ofercie, ich właściwości oraz zastosowanie.

Mąka bezglutenowa ryżowa

Najpopularniejszą mąką bezglutenową jest mąka ryżowa, którą wytwarza się z drobno zmielonego ryżu. Ma lekką, proszkową konsystencję i jest łagodna w smaku, co czyni ją dobrą mąką uniwersalną. Mąki ryżowej można używać do pieczenia ciast, ciasteczek, muffinów i szybkich chlebów. Można też robić z niej naleśniki, racuchy, gofry, a nawet pizzę czy pierogi. Nadaje się również do panierowania. Jest głównym składnikiem wielu bezglutenowych mieszanek mąk. Mąka ryżowa może być biała lub pełnoziarnista. Ta druga zawiera znacznie więcej błonnika niż biała, a także wszystkie cenne składniki z otrębów, zarodków i bielma ziaren.

Mąka bez glutenu kukurydziana

Mąka kukurydziana jest wytwarzana z mielonej kukurydzy. Ma łagodny smak i delikatną, proszkową konsystencję. Nadaje się do pieczenia ciast, ale również do omletów, naleśników, zagęszczania zup i sosów. Jest cenionym składnikiem w kuchni meksykańskiej. 100 g takiej mąki zaspokaja aż 18% dziennego zapotrzebowania na fosfor, nawet 38% zapotrzebowania na żelazo (u mężczyzn oraz kobiet powyżej 50. roku życia) i 13% zapotrzebowania na magnez (u kobiet). Zawiera również sporo witamin B1 i B6. Ponieważ kukurydza jest rośliną, którą można poddać modyfikacji genetycznej, ważne jest, by wybierać ekologiczne mąki kukurydziane. Zgodnie z Rozporządzeniem 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej żywność BIO nie może być genetycznie modyfikowana.

Mąka bezglutenowa kokosowa

Mąka bezglutenowa kokosowa jest wytwarzana z miąższu kokosa i ma lekko słodki, orzechowy smak. Jest bardzo chłonna, więc często używa się jej w połączeniu z innymi mąkami, żeby wypieki nie były zbyt suche. Popularną metodą jest wymieszanie kilku rodzajów mąk, tak by kokosowa stanowiła 15% mieszanki. Mąki z kokosa można używać do pieczenia ciast, babeczek, chleba i naleśników. Można z niej robić również kulki mocy i inne fit desery. Ceniona jest zwłaszcza przez osoby na diecie ketogenicznej, ponieważ zawiera 12 g zdrowego tłuszczu w 100 g produktu. Ma też bardzo wysoką, rzadko spotykaną w innych typach mąk zawartość błonnika pokarmowego — aż 40 g w 100 g. 

Inne mąki bezglutenowe

Na rynku jest też wiele bezglutenowych mąk na bazie strączków, takich jak mąka z ciecierzycy, soczewicy lub grochu. Mają one lekko ziemisty smak i są bogate w białko. W 100 g mąki z ciecierzycy znajduje się ponad 22 g białka. Często używa się ich w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi, by dodać wartości odżywczych i struktury wypiekom. Popularne są również mąki z migdałów i owsa, które mają lekko orzechowy smak. Są dobrym wyborem do wypieków, które mają być wilgotne, np. słodszych ciast. Co ciekawe, mąkę z migdałów można spożywać również na surowo. W takiej postaci można dodać ją np. do smoothie lub musli.

Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje również inne produkty bez glutenu: