Kasze bezglutenowe i ryż
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9
Kasze bezglutenowe nie zawierają glutenu, który jest składnikiem pszenicy, żyta i jęczmienia. Dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu spożywanie pokarmów bezglutenowych jest niezbędne do radzenia sobie z chorobą. Kasze bez glutenu są pożywnym i uniwersalnym produktem, który można wykorzystać w wielu przepisach. Stanowią dobre źródło błonnika i minerałów, można je przyrządzać na wiele sposobów. W kuchni bywają używane jako zamiennik ryżu lub makaronu, dodaje się je również do zup i gulaszów.
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
Które kasze są bezglutenowe, które zawierają gluten?
Gluten zawierają m.in. kasza manna, bulgur i kuskus, które są robione z pszenicy, a także kasza orkiszowa i kasza jęczmienna. Te produkty należy wyeliminować z diety bezglutenowej. Bezpieczne są natomiast kasze bio takie jak:
- kasza gryczana,
- kasza jaglana,
- quinoa (komosa ryżowa),
- kasza owsiana,
- kasza kukurydziana,
- amarantus.
Są to jednocześnie bardzo zdrowe kasze. Rezygnując ze spożywania pozostałych rodzajów kasz niczego więc nie tracimy. Kasze bezglutenowe są wysoko odżywcze, zawierają dużo witamin i minerałów, są lekkostrawne i przyjazne nawet dla wrażliwych żołądków. Warto je wybierać, nawet jeśli nie musimy przestrzegać specjalnej diety — to wybór korzystny dla zdrowia.
Ryż bezglutenowy
Choć wydawać by się mogło, że ryż jest naturalnie bezglutenowy, to jednak sprawa nie jest tak oczywista. Na opakowaniach zwykłego ryżu często znajdują się ostrzeżenia: „może zawierać gluten”. Wynika to z faktu, że w fabrykach, gdzie pakowany jest ryż, często pakuje się również inne produkty, które zawierają ten składnik. Dlatego warto wybierać ryż bez glutenu ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu. Taki ryż, biały i brązowy, pełnoziarnisty, znajdziesz w naszym sklepie. Stanowi on ważny składnik diety bezglutenowej. Jest łatwo przyswajalny i dostarcza dużej ilości sycących węglowodanów i białka (ok. 8 g na 100 g produktu). Brązowy ryż zawiera też błonnik (2,5 g na 100 g). Ryże spożywane na zimno, po wystudzeniu, zawierają duże ilości skrobi opornej. Dzieje się tak, ponieważ skrobia stygnąc, retrograduje. W takiej postaci działa ona jak prebiotyk, karmiący korzystne bakterie jelitowe i obniża poziom cukru we krwi.
Naturalne Składniki – Twój sklep ze zdrową żywnością
Nasz sklep ze zdrową żywnością ma w ofercie nie tylko ekologiczne kasze i ryż, ale również dużo więcej produktów bezglutenowych:
a także inne, zdrowe produkty, których możesz użyć w swojej kuchni, m.in. naturalne syropy i miody naturalne.