Pieczywo bezglutenowe: chleb i bułki
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Pieczywo bezglutenowe to szczególny rodzaj pieczywa produkowanego bez glutenu – białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie. Może być ono wytwarzane z różnych bezglutenowych mąk i składników. Składy takich chlebów i bułek są bardzo różnorodne. Niektóre łączą w sobie mąkę kukurydzianą, ryżową i mąki ze strączków, inne zawierają mąkę z tapioki czy mąkę ziemniaczaną. Równie popularnymi składnikami są mąka sojowa, z prosa, gryczana lub amarantus. Chleb wykonany z takich mąk jest zwykle gęstszy i bardziej kruchy niż chleb pszenny, może mieć też inny smak i konsystencję. Na rynku dostępne jest jednak pieczywo bez glutenu, które w niczym nie ustępuje jego tradycyjnym wersjom. Zachęcamy do testowania różnych produktów, by znaleźć swój ulubiony smak.
- Brak w magazynie
- Brak w magazynie
Pieczywo bezglutenowe – kto po nie sięga?
Po pieczywo bez glutenu często sięgają osoby z celiakią, nadwrażliwością na gluten albo na tymczasowej diecie eliminacyjnej. Pieczywo bezglutenowe jest dla nich bezpieczną i zdrową alternatywą zwykłego pieczywa pszennego lub żytniego. Zainteresowanie chlebem czy bułkami bezglutenowymi widać również u osób, które stosują diety odchudzające, wybierają produkty z niskim indeksem glikemicznym i dbają o różnorodność posiłków.
Jakie pieczywo bezglutenowe wybrać?
Chleb bezglutenowy można przygotować samemu w domu, wykorzystując do tego mąki bezglutenowe. Można też sięgać po gotowy wyrób. W sklepach i w internecie dostępnych jest wiele rodzajów chleba bez glutenu. Wybierając je, upewnij się, że są one naprawdę pozbawione tego składnika — nawet śladowych ilości. Nie mniej istotne jest ekologiczne pochodzenie i brak syntetycznych dodatków w postaci aromatów, barwników czy konserwantów. Niezależnie od tego, czy kupisz go, czy upieczesz, chleb bezglutenowy jest pysznym i pożywnym dodatkiem do śniadań i kolacji.
Naturalne Składniki — Twój dostawca produktów bez glutenu
Nasz sklep ze zdrową żywnością ma w ofercie dużo więcej produktów niż chleb czy bułki bezglutenowe. Znajdziesz u nas również:
- mąki bezglutenowe, m.in. z owsa, kokosa czy kasztana,
- mieszanki bezglutenowe do pieczenia,
- kasze bezglutenowe i ryż,
- makarony bezglutenowe.
Wypróbuj też nasze oleje ekologiczne i oliwy, a także smaczne pasty na kanapki.