Jak upiec chleb bezglutenowy?
Nie możesz spożywać glutenu i chciałbyś się dowiedzieć jak upiec własny chleb bezglutenowy? Od domowego i zdrowego pieczywa bez zawartości glutenu dzieli Cię kilka prostych kroków i krótka lista naturalnych składników. Zobacz, jak zrobić chleb bezglutenowy i żyj na diecie bez żadnych wyrzeczeń!

Domowy chleb bezglutenowy czy gotowy ze sklepu?
Chociaż w wielu marketach coraz łatwiej o produkty bezglutenowe, w rzeczywistości tylko nieliczne mają naprawdę dobry skład. Możesz bowiem kupić pieczywo bez glutenu, ale co z tego, skoro na liście składników znajdziesz wiele innych pozycji, z których lepiej zrezygnować. Dzięki temu, że przepis na chleb bezglutenowy z gotowej mieszanki nie jest bardzo skomplikowany, możesz cieszyć się ciepłym i zdrowym pieczywem, kiedy tylko chcesz!
O tym, jak upiec chleb bez glutenu, dowiesz się w dalszej części naszego tekstu. Chociaż jest to tylko jeden pomysł na domową produkcję zdrowego pieczywa, wiedz, że możliwości pieczenia jest naprawdę dużo. Do wyboru masz na przykład:
- chleb bezglutenowy bez drożdży, idealny dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym zapachem wypieków na drożdżach,
- chleb bezglutenowy na zakwasie (musisz go jednak odpowiednio wcześniej przygotować),
- chleb z mąki kukurydzianej uwielbiany przez dzieci.
Jeżeli zatem zaproponowany przez nas przepis na chleb bez glutenu z gotowej mieszanki nie jest jedynym, jaki planujesz wykorzystać, internet stoi przed Tobą otworem! Znajdziesz w nim masę doskonałych przepisów na najsmaczniejsze, zdrowe, domowe pieczywo z pewnym składem – bez glutenu! Warto eksperymentować w kuchni i testować nowe przepisy.
Jeśli lubisz samodzielnie piec chleb, ciasta, ciasteczka to w naszym sklepie kupisz również wysokiej jakości mąki bezglutenowe: kasztanowe, kokosowe, kukurydziane, owsiane itp. Szczególnie popularna jest mąka kukurydziana, która nada niezwykły, złocisty kolor Twoim wypiekom.
Jak upiec chleb bezglutenowy w domu?
Osoby, które z różnych przyczyn stosują dietę bezglutenową, najczęściej jako kategorię produktów, z których ciężko im było zrezygnować, wskazują pieczywo. Część z nich nie wie, jak upiec dobry chleb bezglutenowy, inni mogą nie zdawać sobie sprawy, że jest to w ogóle możliwe!
Gluten, chociaż nadaje wypiekom sprężystość i miękkość, może również wpływać na złe samopoczucie. Jeżeli po zjedzeniu bułki lub innego produktu zawierającego gluten (białko pszenicy, jęczmienia, żyta itp.) czujesz się niekomfortowo: boli cię brzuch, masz nudności, uczucie wzdęcia, zmagasz się z nadmierną produkcją gazów lub masz mdłości – jest prawdopodobne, że Twój organizm nie toleruje glutenu.

Aby poznać tego przyczynę, najlepiej udać się do gastroenterologa i równolegle do alergologa, którzy po szczegółowym wywiadzie mogą zlecić badania w kierunku celiakii (przeciwciała), nietolerancji glutenu (test na nietolerancje dostępny również online) czy też badania w kierunku alergii. Diagnoza dotyczy konkretnego przypadku, dlatego bardzo ważne jest, aby poinformować o wszystkich innych dolegliwościach np. wysypkach, z pozoru niepowiązanych z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Chleb bezglutenowy – przepis
Pieczywo bezglutenowe z gotowej mieszanki nie wymaga dużo wysiłku. Najwięcej czasu zajmuje samo wyrastanie pieczywa i pieczenie, które nie jest związane z wkładem Twojej pracy. Do przygotowania jednego bochenka pieczywa bezglutenowego będziesz potrzebować jedynie gotowej mieszanki do chleba bezglutenowego (np. Mieszanka Chleba Bezglutenowego Jasnego 440 g PIĘĆ PRZEMIAN), wody, a także chwili na przygotowanie wypieku.
- Wsyp całą zawartość opakowania mieszanki do dużej miski.
- Dolej do niej około 0,5 litra ciepłej wody i delikatnie wymieszaj masę łyżką.
- Zagnieć ciasto dłońmi.
- Masę włóż do piekarnika nagrzanego do 30-40 st. C na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Wyjmij masę, zagnieć ponownie i uformuj z niej bochenek.
- Wyłóż chleb na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika, zwiększając temperaturę pieczenia do 220 st. C.
- Piecz chleb około 80 min.
- Po wyjęciu i ostygnięciu przechowuj go zwiniętego w czystą ściereczkę płócienną.
Pieczywo bezglutenowe jest smaczne, zdrowe i jak widzisz – bardzo proste do wykonania. Mając pod ręką gotową mieszankę chleba bezglutenowego czy w przypadku przygotowania z przepisu zdrowe, naturalne składniki i inne produkty do pieczenia – chrupiący, pyszny chleb możesz przygotować codziennie.