Dieta bezglutenowa – co można na niej jeść?
Jedyną skuteczną metodą leczenia chorób glutenozależnych, w tym celiakii, jest wykluczenie czynnika wywołującego dolegliwości, czyli dieta bezglutenowa. Co jeść, stosując ten sposób żywienia? Jakich produktów należy unikać? Dieta bezglutenowa wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami i wymaga ostrożności w przygotowywaniu posiłków. Nie wyklucza jednak komponowania smacznych, aromatycznych i odżywczych dań. Wręcz przeciwnie! Na rynku dostępne są wysokiej jakości produkty wolne od glutenu, takie jak pieczywo, mąki, suszone owoce czy przetwory warzywne, które pozwalają eksperymentować w kuchni bez ryzyka dla zdrowia. Wyjaśniamy, czym jest dieta bezglutenowa i co można jeść, by nie narazić się na wystąpienie objawów choroby.

Dieta bezglutenowa – co to jest i kto powinien ją stosować?
Dieta bezglutenowa opiera się na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających gluten znajdujący się w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Wskazania do zastosowania tego rodzaju żywienia to choroby glutenozależne, czyli:
- celiakia,
- choroba Dühringa,
- nadwrażliwość na gluten,
- alergia na pszenicę.
Jakie są ich objawy? Do najczęstszych należą bóle brzucha, wzdęcia i biegunki, ale wszelkie niepokojące symptomy występujące po spożywaniu glutenu powinny stać się bodźcem do wizyty u lekarza. Aby stwierdzić występowanie celiakii lub innej choroby glutenozależnej, należy udać się gastroenterologa oraz alergologa, którzy w razie potrzeby zlecą bardziej szczegółowe badania w kierunku konkretnego schorzenia.
Co można jeść na diecie bezglutenowej, a co nie jest wskazane? Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady, o których warto pamiętać. Przydadzą Ci się, zwłaszcza jeśli jesteś na początku drogi z tym rodzajem żywienia lub chcesz przygotować posiłek dla bliskiej osoby chorującej np. na celiakię. To również wartościowa informacja dla osób, które nie chcą się żywić monotonnie. Zastąpienie pszenicy innymi produktami zwiększa różnorodność spożywanych pokarmów i pozwala dostarczyć organizmowi witamin oraz minerałów. Sprawdź, co jeść na diecie bezglutenowej oraz których produktów należy bezwzględnie unikać.
Co jeść na diecie bezglutenowej? Dozwolone produkty
Co jeść? Dieta bezglutenowa rodzi wiele pytań, ale to zdecydowanie pojawia się najczęściej. Wbrew pozorom lista dozwolonych produktów jest długa i obejmuje m.in.:
- produkty zbożowe zawierające ryż, kukurydzę, grykę czy certyfikowany owies,
- świeże mięso, nieprzetworzone ryby,
- jaja,
- mleko, kefiry, maślanki, jogurty naturalne, sery żółte,
- świeże owoce i warzywa,
- masło, smalec, oleje roślinne,
- cukier, słodycze i desery przygotowane z dozwolonych składników,
- naturalną kawę i herbatę.

Jak widać, dieta bezglutenowa pozwala przygotowywać zdrowe i wartościowe dania o zróżnicowanym składzie.
Pamiętaj, że powyższe artykuły to tylko część dozwolonych produktów. Jeśli masz wątpliwości, co jeść w diecie bezglutenowej, warto skorzystać ze wsparcia dietetyka specjalizującego się w tym sposobie żywienia. Wiele cennych informacji znajdziesz także w materiałach Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Jakich produktów unikać na diecie bezglutenowej?
Wykluczenie z diety produktów zawierających gluten nie jest proste. Znajduje się bowiem nie tylko w powszechnie dostępnym pieczywie i mąkach, ale także w szeregu innych artykułów, zwłaszcza przetworzonych. Czego nie można jeść przy celiakii i innych chorobach glutenozależnych? Niedozwolone produkty to przede wszystkim pszenica, jęczmień, żyto i zwykły owies – w każdej postaci: bułek, chlebów, ciast, płatków czy kasz. Gluten można jednak spotkać także w niektórych wędlinach, parówkach, nabiale (np. jogurtach z musli) czy mieszankach przypraw. Należy pamiętać, że jeśli zakład produkujący żywność nie jest „wolny od glutenu”, każdy pochodzący z niego produkt może być zanieczyszczony tym składnikiem. Skąd więc wiedzieć, czego nie jeść na diecie bezglutenowej?
Warto zawsze dokładnie czytać składy produktów. Na części opakowań znajdziesz ostrzeżenie, że mogą zawierać gluten. Jeśli masz wątpliwości co do zawartości danego artykułu – najlepiej zrezygnować z jego zakupu. Sięgaj po produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Tego typu artykuły znajdziesz między innymi w naszym sklepie. Dzięki temu wiesz, że w Naturalnych Składnikach kupujesz w 100% bezglutenowo!
Dieta bezglutenowa. Co jeść i o czym pamiętać? Podsumowanie
Co jeść na diecie bezglutenowej? Tak naprawdę możesz spożywać to samo, co osoby tolerujące gluten, tylko w nieco innym wydaniu. Kanapki ze świeżego chleba, słodkie wypieki, makarony, sałatki, zupy, dania mięsne – nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań, tylko dlatego, że zmagasz się z celiakią czy alergią na pszenicę. Musisz jednak pamiętać, by kupować wyłącznie produkty bezglutenowe i unikać artykułów z niepewnym składem. Na szczęście oferta zamienników tradycyjnej żywności stale rośnie, a w sklepach nie brakuje asortymentu ze znakiem Przekreślonego Kłosa.
Szukasz miejsca, w którym zamówisz wszystkie podstawowe składniki spożywcze w wersji bezglutenowej, a także coś słodkiego w zdrowym wydaniu? Sprawdź, co oferuje nasz sklep ze zdrową żywnością. Asortyment Naturalnych Składników to m.in.:
i wiele więcej! Zachęcamy do zapoznania się z ofertą, zakupów i pysznego, bezglutenowego gotowania!