Blog

5 pomysłów na idealne przekąski bezglutenowe w karnawale!

Opublikowano: Zdrowe odżywianie 14 lutego 2023

Karnawał to nie tylko huczne imprezy, parady i eleganckie bale, ale także świetna okazja do świętowania w domu. Jakie przekąski bezglutenowe zaserwować na spotkaniu z rodziną lub przyjaciółmi? W artykule znajdziesz 5 sprawdzonych propozycji, które są łatwe w przygotowaniu, zdrowe oraz smaczne. Twoi bliscy na pewno nie wyjdą więc od Ciebie głodni ani rozczarowani! Zapraszamy do lektury i wspólnego bezglutenowego gotowania.

Przekąski bezglutenowe – 5 pomysłów na karnawał

Chcesz przygotować bezglutenowe przekąski, które zasmakują wszystkim gościom – również tym, którzy nie są na diecie eliminacyjnej? To możliwe! Istnieje wiele imprezowych klasyków, które nie zawierają glutenu, np. koreczki składające się z warzyw, serów i wędlin. Możesz także nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak by wyeliminować z nich gluten. Opcji jest wiele, więc na pewno uda Ci się przygotować wiele smacznych potraw.

Poniżej przedstawiamy pomysły na przekąski bez glutenu w zdrowym wydaniu, bogate w warzywa, owoce i inne naturalne składniki. Przepisy doskonale sprawdzą się w karnawale, a także na Sylwestra czy urodziny. Przystawki bezglutenowe możesz też przygotować bez okazji, tylko dla siebie – to uniwersalne propozycje.

Bezglutenowe mini pizze

Pizza to popularne danie, a w wersji mini, czyli tzw. pizzerinek, robi prawdziwą furorę na imprezach. Aby upiec te pyszne bezglutenowe przystawki, będziesz potrzebować:

  • bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy, z której przygotujesz ciasto,
  • sosu pomidorowego (np. z koncentratu lub passaty pomidorowej),
  • sera mozzarella,
  • dodatków, np. wędliny, pieczarek, papryki i cebuli.

Kiedy przygotujesz ciasto na pizzę, pokrój je na mniejsze kawałki, okrągłe lub kwadratowe, a następnie upiecz je zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszanki.

Jajka faszerowane łososiem

Jajka można podać na wiele sposobów, m.in. wypełnione różnymi dodatkami. Dużą popularnością cieszy się farsz z pieczarek, a także z szynki i szczypiorku. Inną, mniej oczywistą propozycją na przystawki bez glutenu są jajka faszerowane łososiem. Oto lista składników:

  • 5 jajek,
  • 60 g wędzonego łososia,
  • cebula dymka oraz szczypior,
  • 5 oliwek,
  • 2 łyżki majonezu bezglutenowego (możesz przygotować go samodzielnie),
  • 1 łyżeczka musztardy.

Po ugotowaniu jajek na twardo obierz je i wyjmij żółtko, które należy drobno posiekać. Łososia, cebulę, oliwki oraz szczypior pokrój w kosteczkę. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem oraz musztardą i włóż farsz do jajek. Możesz udekorować danie zieloną sałatą lub koperkiem.

Pasty warzywne i coś do pochrupania

Szukasz zdrowszej alternatywy dla chipsów, paluszków i innych słonych przekąsek? Nasza propozycja to chrupkie pieczywo lub warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem pysznych past. Oto kilka pomysłów na te bezglutenowe przekąski na imprezę:

  • pasta z ciecierzycy w połączeniu z tahini, czosnkiem i przyprawami, czyli popularny hummus,
  • guacamole – meksykańska salsa z awokado, do której możesz dodać cebulkę, pomidora czy kolendrę,
  • pasta z czerwonej fasoli, koncentratu pomidorowego, z dodatkiem szczypiorku.
Pasty warzywne

Miodowo-musztardowa sałatka makaronowa

Sałatki to niezawodne dania bezglutenowe na imprezę, po które chętnie sięgają nie tylko osoby dbające o linię. Szczególnie popularne podczas domówek i rodzinnych spotkań są te z dodatkiem makaronu. Są smaczne, zdrowe i sycące. Aby danie było wolne od glutenu, musisz zaopatrzyć się w specjalny makaron, np. warzywny: z soczewicy, ciecierzycy czy zielonego groszku. Produkty te nie tylko mają oryginalny smak, ale również ładnie prezentują się na talerzu.

Oprócz makaronu przygotuj też pierś z kurczaka oraz ulubione warzywa, np. sałatę, pomidorki koktajlowe i paprykę. Na koniec przyrządź dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z łyżką musztardy, łyżeczką miodu oraz łyżeczką soku z cytryny. Połącz ze sobą składniki i gotowe! 

Coś na słodko, np. jaglana szarlotka

Przekąski bezglutenowe na imprezy nie mogą obejść się bez czegoś na słodko, np. ciasta. Jeśli chcesz postawić na klasykę, polecamy aromatyczną szarlotkę, która pysznie smakuje z dodatkiem lodów. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować ok. 250 g mąki jaglanej, 100 g skrobi ziemniaczanej, łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g cukru pudru, kostki masła (200 g), jednego jajka, 4 jabłek, cynamonu, ksylitolu i płatków migdałów.

  1. Wymieszaj mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, łyżeczkę cynamonu i 100 g przygotowanego cukru pudru.
  2. Dodaj masło i zagnieć ciasto kruche.
  3. Dodaj jajko i wyrób jednolitą, gładką kulkę.
  4. Podziel przygotowane ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj i wyłóż dno formy.
  5. Nałóż wcześniej starte jabłka uprażone ze szczyptą ksylitolu i cynamonu.
  6. Resztę ciasta pokrusz lub zetrzyj na wierzch.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  8. Posyp szarlotkę płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Istnieją również gotowe słodkie przekąski na imprezę, np. bezglutenowe ciasteczka i czekolady. To wygodna opcja dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu piec.

Bezglutenowe przekąski – o czym należy pamiętać?

Jeśli organizujesz karnawałowe spotkanie i chcesz przygotować imprezowe przekąski bezglutenowe, pamiętaj, by ostrożnie dobierać składniki. Choć produkty, które wymieniliśmy wyżej, są naturalnie bezglutenowe, w przypadku mąk, kasz czy słodyczy należy upewnić się, czy zostały wyprodukowane w odpowiednich warunkach.

Sklep ze zdrową żywnością Naturalne Składniki ma w ofercie wyłącznie bezglutenowe produkty, takie jak:

Z nami przyrządzisz pyszne przekąski na imprezę bez glutenu i sztucznych dodatków.